Fukt- & tempmätning i labbmiljö

Fukt- & tempmätning i labbmiljö

Rotronic HygroLab

Art.nr: 859081 [Se större]
Pris: 61578:-
givare tillkommer
• Vattenaktivitet (Aw)
• Luftfuktighet (%RF)
• Temperatur (°C)
• 1-4 utbytbara givare
• Resultat på några minuter


Rotronic HygroLab, en avancerad analysator för mätning av vattenaktivitet (aw), relativ luftfuktighet (%RF) och temperatur (°C) i labbmiljö.
Snabb mätning av vattenaktivitet, ca 4-5 minuter, tack vara inbyggt AW-Quick-program.
Upp till 4 stycken vattenaktivitetsgivare HC2-AW eller standardgivare HC2/A kan anslutas för samtidig eller separat mätning.Rotronic HygroLab datablad
Rotronic HygroLab online-manual
Vattenaktivitet broschyrMätområde:
Vattenaktivitet:0,000...1,000 Aw
Luftfuktighet:0...100 %RF
Temperatur:-100...+200 °C

Mätosäkerhet:
se resp givare

Övrigt:
Antal givaringångar: 4 st
Mätintervall: 15 s
Klocka: Tidsstämpling av varje mätning
Display: 7” LCD touch screen (pekskärm)
Matning: 12 VDC 2.0A 24W Max (AC adapter)
Chassi:Aluminum, ABS, stainless steel
IP-klass: IP30
Vikt:1,02 kg
Mått:215×146×79 mm
Kommunikation: Ethernet till PC / surfplatta
Inbyggd HW4-P-Quick program
PDF-rapport
Mus / extern skärm via USB

Beskrivning:

Relativ fukt och temperatur Relativ fukt är ett mått på vattenånga i luften i relation till hur mycket vattenånga luften maximalt kan ta upp vid den aktuella temperaturen.

Vattenaktivitet är en benämning på relativ fukt/100 när fuktjämnvikt råder mellan ett material och den omgivande luften.
Rotronic HygroLab mäter vattenaktivitet med en speciell vattenaktivitetstation, en sluten behållare där relativ fukt i jämnvikt med materialet mäts. Detta presenteras sedan som ett vattenaktivitetsvärde (Aw). Vattenaktivitet 0...1 Aw motsvarar relativ fukt 0...10 %RF vid jämnvikt.
Vattenaktivitet är ett viktigt mått för många hygroskopiska produkter, och utförs bl.a. inom livsmedels- och läkemedelsindustrin samt forskningslaboratorier.
Till HygroLab kan man koppla en rad olika Rotronic HC2-givare för relativ fukt, temperatur och vattenaktivitet med mycket god noggrannhet och långtidstabilitet. Det inbyggda programmet AW-Quick beräknar vattenaktivitetsvärdet med hög noggranhet redan efter 4-5 min.

Vattenaktivitet i relation till fuktkvot Eftersom vattenaktivitet mäter det fria vattnet, ger vattenaktivitet en bättre information än fuktkvot.
För syntetiska produkter kan vattenaktivitet användas för att indirekt få fuktkvot, g vatten / g torrt material (Vatteninnehåll), genom att vid en specifik temperatur första mäta vattenaktivitet för ett materialprov och sedan väga det före och efter torkning. Detta görs för olika vattenaktivitetsvärden och plottas i en graf. Man får på så sätt fram sorptionskurvan gällande en viss temperatur, som visar relationen mellan fuktkvot och vattenaktivitet.
För de flesta naturprodukter kan man inte ta fram en tillförlitlig sorptionsisoterm-kurva och vattenaktivitet ska i dessa fall ses som ett separat mått.

Rotronic HygroLab arbetar med den senaste digitala tekniken. Givare kan bytas snabbt, och utan att förlora i noggrannhet, då kalibreringsdata finns lagrad individuellt i varje HC2-givares minne. Den digitala signalbehandligen gör instrumentet mycket stabil och mindre känslig för ex. störningar och temperatur växlingar än motsvarande analog mätutrustning.
HygroLab ersätter de tidigare HygroLab C1, 2 & 3.
Swema AB, Org.nr. 556052-5551